Opis
Chlorella to jednokomórkowy glon słodkowodny o działalniu oczyszczającym nasz organizm.
Dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały: fosforu, potasu, magnezu, wapnia (ich koncentracja jest wyższa niż u
innych roślin lądowych), pierwiastków śladowych: żelaza, manganu, cynku, molibdenu, miedzi i kobaltu. Jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A)
która usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok, zapobiega zaćmie i przeciwdziała rozwojowi rak
płuc. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Witamina B12 odgrywa istotną rolę w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów. Uczestniczy
w tworzeniu czerwonych krwiek i zapobiega niedokrwistości. Niedobór tej witaminy prowadzi do zaburzeń neurologicznych i upośledzenia sprawności
intelektualnej.
Chlorella oczyszcza układ trawienny, zwłaszcza jelito grube z:
– toksyn,
– metali ciężkich (kadm z papierosów, rtęć i pallad z plomb dentystycznych, ołów ze środowiska),
– chemikaliów (rozpuszczalniki wchodzące w skład wielu produktów kosmetycznych, czyszczących, lakierów czy farb)
– alkoholu.
Poprzez swoją unikalną budowę komórkową wiąże je i usuwa z organizmu.
Chlorella wspomaga naturalną zdolność obronną organizmu; stymuluje układ odpornościowy, wspomaga rozwój pożytecznej mikroflory jelit oraz ich normalną
perystaltykę. Chlorelin zawarty w chlorelli działa jak antybiotyk, niszczy bakterie patogenne, wspomagając jednocześnie wzrost i rozprzestrzenianie się przyjaznej
flory bakteryjnej.
Chlorella jest obecnie najbogatszym źródłem chlorofilu. Chlorofil, budową strukturalną cząsteczki, jest zbliżony do hemoglobiny. Korzystnie wpływa na proces
powstawania czerwonych krwinek, co jest wykorzystywane w leczeniu niedokrwistości. Ponadto, chlorofil wykazuje działanie przeciwbakteryjne, stabilizujące
ciśnienie krwi, wzmacniające mięsień sercowy i przyspiesza proces gojenia się ran.
Chlorella przez spowalnianie procesu utlenianie się komórek i eliminację wolnych rodników zapobiega przedwczesnemu starzeniu, obniża poziom cholesterolu,
zapobiega miażdżycy. Neutralizuje również zapach potu, działa na nieświeży oddech, zapobiega mnożeniu się różnych drobnoustrojów i grzybów.
Wskazania do stosowania:
– podczas stosowania diety odchudzającej czy wegetariańskiej,
– trądzik, wysypki, stany zapalne skóry, egzemy, źle gojące się rany, uszkodzenia skóry (oparzenia różnego rodzaju)
– regeneracja i rekonwalescencja organizmu narażonego na długotrwały stres lub inne obciążenia,
– po zabiegu operacyjnym, napromieniowaniu; dla osób wystawionych na długotrwałe zanieczyszczenie środowiska,
– profilaktyka przeciwnowotworowa,
– pomocna w schorzeniach takich jak: reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, zaburzenia trawienia i wchłaniania, w wirusowych czy bakteryjnych
infekcjach oraz grzybicach.
Skład:
ekologiczne algi chlorella 100%.
Sposób użycia:
5 tabletek 3 razy dziennie popijając dużą ilością wody.