Opis
Małże zielone są hodowane w specjalnie wyznaczonych miejscach u wybrzeży Nowej Zelandii, gdzie mogą przez
wiele miesięcy rosnąć i czerpać dobroczynne składniki odżywcze z najczystszych wód Oceanu Spokojnego.
Małża zielona liofilizowana otrzymywana jest w procesie odwadniania substancji przez jej zamrożenie (- 50°C).
Następnie następuje sublimacja powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z
pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Następuje szybkie i kontrolowane tzw.
wymrażanie wody. Produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz
wszystkie wartości odżywcze, proces ten likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne, produkt jest
zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, jest „zakonserwowany bez użycia
konserwantów” co sprawia, że okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat.
Tylko odpowiednio przeprowadzony proces obróbki pozwala na zachowanie składników odżywczych oraz ich
właściwości. Szczególnie istotna jest zawartość aminocukrów zwanych glukozaminoglikanami (GAG), które
mają udział w budowie tkanki skóry, tkanki łącznej, chrząstek międzykostnych i płynów stawowych, dzięki
którym stawy zachowują swoją ruchliwość.
Małże zielone zawdzięczają swoje właściwości również wysokiej zawartości tosfolipidów, teroli, aminokwasów,
kwasów tłuszczowych typu omega-3, kwasu krzemowego, substancji mineralnych, pierwiastków śladowych
(wapń, jod, żelazo, fosfor, potas, selen, sód, cynk) oraz witamin E, C, A, D1, D3, B1, B2, B6, B12 oraz B3, B5.
Wszystkie one razem tworzą wyjątkowo skuteczny środek korzystnie działający przy stanach
zapalnych, alergiach i dusznościach oraz wpływają na prawidłową pracę stawów.
Właściwości małży zielonej:
– wspomaga leczenie artrozy i zapalenia stawów
– regeneruje tkankę kostną i stawy
– zmniejsza bóle i obrzęk stawów
– uzupełnia płyny stawowe
– wspomaga w odnowie chrząstki stawowej
– zmniejsza duszności przy astmie i infekcjach dróg oddechowych
– wskazana jest też przy alergiach, egzemie i łuszczycy.
Sposób użycia:
1/2-1 łyżeczki zalać w szklance wody. Stosować 3x dziennie.
Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia.