Opis
Nalewka ziołowa z 11 różnych ziół. Wg starego rękopisu Marii Treben są to:
aloes, arcydzięgiel, manna, rabarbar, senes, teriak, dziewięćsił, kurkuma, kamfora, mirra, szafran. Wspomaga trawienie, działa pozytywnie na ból głowy.
Leczy ona niezliczoną ilość schorzeń, jest smaczna, poprawia trawienie i pobudza apetyt. Ma łagodne działanie ziołowego eliksiru.
Kuracja z ziół wg receptury Marii Treben zalecana jest o każdej porze roku – wiosną oczyszcza organizm z pozostałości zgromadzonej zimą tkanki tłuszczowej, natomiast jesienią stymuluje funkcjonowanie układu odpornościowego zabezpieczając tym samym organizm przed możliwymi infekcjami.
Według starego rękopisu Marii Treben zioła szwedzkie stosuje się w przypadkach:
- Zawroty i bóle głowy, poprawa pamięci i funkcji mózgu
- Zmętnienie, zaczerwienienie i wszystkie dolegliwości oczu
- Krosty, wysypki, strupy
- Ból zęba
- Pęcherze na języku
- Zapalenie, zranienie gardła i problemy z połykaniem
- Skurcze żołądka
- Kolka
- Wzdęcia, zaparcia
- Złe trawienie
- Ból woreczka żółciowego
- Obrzęki
- Ból i szum w uszach
- Bóle macicy
- Ułatwienie porodu
- Zapalenie piersi, zastój pokarmu
- Ospa wietrzna
- Pasożyty, tasiemce
- Żółtaczka, opuchnięta wątroba
- Zioła pomagają przy Hemoroidach, leczą nerki, wyprowadzają z melancholii i depresji, pobudzają apetyt i trawienie oraz usuwają wszystkie złe płyny z organizmu
- Guzy krwawnicze (hemoroidy)
- Omdlenia
- Bóle spastyczne
- Gruźlica
- Zaburzenia miesiączkowania
- Białe upławy
- Padaczka
- Leczy porażenia, usuwa zawroty głowy i mdłości.
- Ospa i róża
- Gorączka
- Rak, blizny po ospie, brodawki, popękane dłonie
- Różnego rodzaju rany
- Blizny, zranienia, cięcia
- Przetoki
- Oparzenia
- Guzy i plamy
- Przywróci utracony smak
- Niedokrwistość
- Bóle reumatyczne
- Odmrożone ręce i nogi
- Bolące odciski
- Rany w skutek pogryzienia
- Dżuma oraz inne choroby zakaźne
- Bezsenność
- Na wytrzeźwienie
- Dla zdrowotności
Zawartość alk. 32%.
Profilaktycznie stosować 1 łyżeczkę nalewki rano i wieczorem. Przy różnego rodzaju niedomaganiach 2-3 łyżeczki dziennie, przy schorzeniach złośliwych 2-3 łyżek stołowych dziennie każdą łyżkę ziół rozcieńczyć 1/8 litra herbatki ziołowej, porcję taką podzielić na dwie części i pierwszą z nich pić pół godziny przed posiłkiem, a drugą pół godziny po.
W postaci okładów: chore miejsce nasmarować tłustą maścią, następnie przyłożyć gazę nasączoną nalewką. Okład trzymać 2 godziny, jeżeli nie wystąpi pieczenie można trzymać całą noc.