Opis
Jest to sok pasteryzowany, wyprodukowany bezpośrednio z owoców w pierwszym tłoczeniu.
Nie zawiera cukru, wody, aromatów i konserwantów.
Żurawina wielkoowocowa (vaccinium macrocarpon) uprawiana jest na północy kontynentu amerykańskiego. To bogactwo substancji
wspomagających organizm w zapobieganiu rozmaitym schorzeniom: przeziębieniom, chorobom serca, chorobom wrzodowym i dziąseł,
infekcjom układu moczowego. Owoce żurawiny zawierają dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także związki
mineralne: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo.
W ich składzie znajdziemy też flawonoidy, a konkretnie proantocyjanidyny, które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy i wpływają na
pracę układu moczowego.
Wyniki licznych badań sugerują korzystne działanie żurawiny w zapobieganiu wrzodom trawiennym, blokują bowiem
rozwój bakterii Helicobacter pylori.
Flawonoidy występujące w żurawinie są podobne budową do tych występujących w czerwonym winie – a więc odpowiedzialnych za
zmniejszenie zapadalności na choroby wieńcowe. Żurawina wielkoowocowa może stanowić naturalną ochronę przed miażdżycą.
Skład:
bezpośredni sok ze świeżych owoców żurawiny wielkoowocowej (Vaccinum macrocarpon)
Wartość odżywcza w 100ml:
wartość energetyczna 140kJ/33 kcal
białko 0,01g
węglowodany 8,6g
tłuszcze 0g
Sok posiada naturalnie kwaśny i cierpki smak.
Wyprodukowany w Kanadzie. Butelkowany w Polsce.
Pasteryzowany.
Po otwarciu przechowywać w lodówce do 15 dni.